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Purpose:
The intent of this brochure is to provide an overview of
rollovers and transfers between traditional IRAs and Roth
IRAs. It does not cover SIMPLE-IRAs and rollovers from or to
qualified plans and section 403(b) plans. It does not cover
making a Roth IRA conversion. Different brochures cover
these subjects. Since rollovers and transfers have very impor-
tant tax implications, we strongly advise you to consult with
your tax advisor. Generally, a person will want to structure the
transaction as a transfer rather than as a rollover.

Why might I want to transfer or rollover my IRA?
You want to change the IRA custodian/trustee for customer
service reasons or you might decide to change how your IRA
funds are being invested. However, you do not want this
change to result in your owing any current federal income
taxes. If structured correctly, you do not owe current income
taxes for the transfer or rolling over of your IRA funds.

What is a transfer?
A transfer of funds in your traditional IRA from one trustee
directly to another, either at your request or at the trustee’s
request, is not a rollover. The funds are never paid or distrib-
uted to you. Because there is no distribution to you, the trans-
fer is tax-free. Because it is not a rollover, it is not affected by
the 1-year waiting period required between rollovers.

How is a transfer actually made?
A transfer form should be completed by both IRA custodians
or trustees. The IRA trustee or custodian losing the funds (i.e.
the funds which you want transferred) will want items for its
file to substantiate why it did not prepare a Form 1099-R. First,
it will want your written instruction to transfer specific IRA
funds. Second, it will want the new or receiving IRA trustee or
custodian to certify that you have established an IRA with the
new institution.
   The current IRA custodian/trustee will issue a check to the

new IRA custodian/trustee for the benefit of Mary Doe’s IRA.
This check will be issued only after you instruct the current
IRA custodian in writing that you wish to transfer the funds.
The right to transfer funds is contractual and does not exist
under all IRA agreements. You need to check your plan agree-
ment to see if there is a right to transfer funds. There may well
be a charge associated with this special service.
   The new IRA trustee or custodian will want the remitting

custodian/trustee to certify that the funds are IRA funds. 



What are the IRS reporting requirements for
a transfer?
At this time, there are no reporting requirements. Only distri-
butions to the accountholder or a beneficiary must be report-
ed. With a transfer, there has been no such distribution.

Is it permissible to transfer a required 
minimum distribution?
Yes. You will be responsible to make sure that your required
distribution is made by the appropriate deadline from the new
IRA custodian.

Is there a limit on IRA transfers?
The governing law does not impose a limit on the 
frequency of moving IRA funds via transfer. Your IRA plan
agreement, as sponsored by your IRA custodian or trustee,
may contain limits.

Will there be withholding from an IRA transfer?
No. There is no taxable distribution.

May an IRA Custodian/Trustee Charge a
Reasonable Transfer Fee?
Yes, the two IRA custodian/trustees are rendering you a valu-
able service when a transfer is completed versus a rollover
transaction. Neither IRA custodian will prepare an IRS report-
ing form. So, you are not required to report a transfer on your
income tax return and incur an extra tax preparation cost.

What is a rollover?
There are actually two transactions comprising a rollover
transaction. First, you withdraw or are distributed funds from
you IRA. Second, you make a subsequent rollover contribu-
tion into an IRA. A distribution from an IRA must generally be
included in your income. If you comply with the rollover rules
you’re not required to include the amount rolled over in your
income. However, you must explain the rollover on your tax
return.

What is a rollover and why would I want to roll
over funds from an IRA into another IRA?
A rollover is an exception to the general rule that an IRA 
distribution is taxed. The movement of funds in a rollover is as
follows: A person withdraws funds from his or her IRA and
then redeposits these funds into another IRA or the same IRA.



Even though you were paid the funds, you will not have to
include the amount received as gross income if the rules sum-
marized in this brochure are met. That is, you avoid paying
current taxes on the distribution amount, plus the 10% excise
tax which would apply if you were not yet age 591/2 (unless a
special exception applied). These recontributed funds plus
related earnings will continue to compound or grow on a tax-
free basis and will not be taxed until a future taxable distribu-
tion occurs. 

When do I qualify to roll over funds 
from an IRA to another IRA?
If you receive a distribution from your IRA, you can roll over
these funds by redepositing them into an IRA if: (1) the funds
are rolled over within 60 days after the day the funds are
received, and (2) you have not rolled over a previous distribu-
tion from any IRA within the last 12 months. The 60-day peri-
od begins on the day after the day you receive a distribution.

Is it permissible to roll over a required 
minimum distribution?
No. The law expressly provides that a required minimum dis-
tribution is not eligible to be rolled over. An excess contribu-
tion occurs if there is an attempt to roll over a required distri-
bution. The tax law also provides that the first distribution(s)
from an IRA subject to the RMD rules are the required distri-
bution(s). 

What is the time limit for making a rollover 
contribution?
You generally must make the rollover contribution by the 60th
day after the day you receive the distribution from your tradi-
tional IRA or your employer’s plan.
   Example. You received an eligible rollover distribution from
your traditional IRA on March 16, 2020, that you intend to
rollover to another traditional IRA. To postpone including the
distribution in your income, you must complete the rollover
by May 15, the 60th day following March 16.

When does the 60-day rollover period end?
The IRS has never formally stated that a person has until the
following business day to make his or her rollover if the 60th
day ended on a Saturday, Sunday or legal holiday. Therefore,
the conservative approach is to complete the rollover on or
before the 60 days, without extension.



Has the IRS issued new guidance if a person
misses the 60-day limit?
Yes, the IRS authorizes you to furnish a self-certification
rollover form to the IRA custodian if you failed to meet the 60-
day requirement because of an event beyond your control.
The IRS may then ask you for additional information so the IRS
can verify that you qualified to make the rollover.

Does the IRS have the authority to grant relief if
a person misses their 60-day rollover deadline?
Yes. The law requires the IRS to grant relief (extend the time to
make a valid rollover) when equity and fairness requires it. IRS
guidance provides there are three ways to obtain this relief.
You may write the IRS and submit your request for relief. You
may file a special form with your IRA custodian certifying that
you are making a late rollover. In some cases if the mistake
was the sole fault of the IRA custodian, automatic relief is
granted.

Is the once per 12-month rule or 365-day rule
per IRA plan agreement rule?
No. It is on a per person and a per distribution basis. Only one
distribution within a 365-day period is eligible to be rolled
over.

What is the consequence if I would roll over two
IRA distributions within a 12-month period?
The distribution rolled over second would be an excess con-
tribution since it is ineligible to be rolled over. If it was distrib-
uted from a traditional IRA, it would be taxable unless some
portion was the return of basis. The annual 6% excise tax
applying to excess contributions would apply unless correct-
ed (i.e. withdrawn) by the appropriate deadline. Any attempt-
ed rollover contribution not meeting any one of the rollover
rules would be an excess contribution.

What amount of an IRA distribution
must I roll over?
You do not have to roll over the entire distribution. You can
roll over as much or as little as you want. Any 
portion you do not roll over is taxable immediately, and may
be subject to IRS penalties if the distribution is a premature
(pre-age 591/2) withdrawal.



Am I permitted to make multiple rollover contri-
butions of my one IRA distribution?
The IRS should furnish additional guidance on this subject.
You should discuss with your tax adviser. The law as written
expressly authorizes only one distribution during a 12-month
period. It would seem that a person could make multiple
rollover contributions from one distribution as long as they
are completed during the 60-day period, but IRS guidance is
not clear.

Does federal withholding apply?
Yes. Any distribution from an IRA requires an income tax
withholding election, since the distribution transaction is a
taxable event if you do not recontribute the funds within 60
days. You may elect to have NO withholding. Absent such an
election, the custodian/trustee is required to withhold 10% of
the distribution.

What are the reporting requirements
for a rollover?
The IRA custodian which distributes the IRA funds will gener-
ate an IRS Form 1099-R to report that a distribution has been
made. If the funds are rolled over to an IRA, the new custodi-
an or trustee will report the rollover contribution on Form
5498. Even if you roll over the entire amount of the funds, you
will have to properly report this on your income tax return.
You will explain the distribution is not taxable since you rolled it over.

How do I treat a rollover on my tax return?
You would report the total or gross amount of the IRA distri-
bution, and the taxable amount. If the entire distribution is
rolled over, the taxable amount is zero. The taxable amount is
generally that portion not rolled over. 

May I roll over the funds to an IRA I 
already have?
Yes. You do not need to open a new IRA. The funds may be
deposited into an existing IRA. 

Do special rollover or repayment rules apply to
a disaster distribution?
Yes. You should review IRS Form 8915 and consult with your
tax adviser. In general, the once per year rule and the 60-day
rule do not apply to a disaster distribution. Rather, a person is
granted three years to repay or rollover such distribution.



If I die, does my beneficiary have any 
rollover rights?
If the sole beneficiary of your IRA is your spouse, then he or
she may elect to treat your IRA as his or her own IRA. If your
spouse is one of your designated beneficiaries, but he or she
is not your sole beneficiary, he or she is ineligible to treat your
IRA as his or her own IRA. However, such spouse beneficiary
is eligible to roll over to an IRA his or her share, but not any
required distribution.
   A non-spouse beneficiary is ineligible to rollover any distri-
bution from an inherited IRA to the beneficiary unless an erro-
neous distribution occurs on account of the IRA custodian/
trustee or its agent. A non-spouse beneficiary who requests a
distribution will be unable to rollover the distribution. If an
error has occurred a non-spouse beneficiary is to use the rules
the IRS has adopted for certifying and making a late rollover.
   A non-spouse beneficiary who wishes to move an inherited
IRA must have it transferred.

Are rollovers and transfers subject to the annual
IRA contribution limit?
No. There is no maximum contribution limit for a rollover
contribution or for a transfer contribution.

Am I ineligible to make a rollover or 
transfer because I am older than the RMD age?
No. You can establish an IRA by making a rollover or transfer
contribution even though you are older than the RMD age. You
still must comply with the required minimum distribution
rules.

What property must I roll over?
You must roll over into the new IRA the same property (cash,
stocks, real estate) which you withdrew from your old IRA.
There is no authority — as there is with qualified plan distri-
butions — for you to roll over the proceeds of the sale of the
property.

The tax situation you must be sure to avoid?
You are authorized to rollover only one distribution in a 365
day period. This is called the once per year rule. If you take
two distributions, you’re authorized to roll over only one of
them. The IRS takes the position it has no authority to grant tax
relief to a person who takes two distributions in the one year
time period. 
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   This means you are not allowed to withdraw funds from
your traditional IRA and your Roth and then make two
rollover contributions. You would be able to rollover one of
the two distributions. You can avoid this situation by transfer-
ring both distributions or at least one of the distributions.
   

ROTH IRA-TO-ROTH IRA

May I transfer funds from a Roth IRA to another
Roth IRA?
Yes. Transfers between Roth IRAs are permissible. The same
procedures to be used for traditional IRAs should be used.
except a transfer form for Roth IRAs must be used.

If I receive a distribution from one Roth IRA, may
I roll over the funds to a second Roth IRA?
Yes. The rules which govern a “Roth-to-Roth” rollover are gen-
erally the same as for a rollover from one traditional IRA to
another traditional IRA. You must comply with the 60-day rule
and you are only entitled to one rollover within a 12-month
period as discussed earlier.
   Although funds you withdraw from a Roth IRA may not be
taxable since you might be withdrawing basis, if you do not
comply with the rollover rules, you lose the right to rollover
such funds into a Roth IRA and have the future income be tax-
free when distributed.

The information provided in this brochure is not intended to be legal
or tax advice. You should consult your attorney or tax advisor for infor-
mation that relates to your specific circumstances.




