
Collin W. Fritz and 
Associates, Inc.,
“The Pension Specialists”

March 2005
Published Since 1984

ALSO IN 
THIS ISSUE – 

Procedures for
Withdrawing a Mistaken
or Excess Contribution,
Page 3

What is a “Stretch”
IRA?, Page 4

The Two-Year Excess
Contribution Situation,
Page 4

Failed Recharacteriza-
tion — Correctable 
or Not?, Page 5

Rollover Rule Reminder,
Page 5

© 2005 Collin W. Fritz and Associates, Ltd.
Copyright is not claimed in any material
secured from official U.S. Government
sources. Published by Collin W. Fritz and
Associates, Ltd. Subscription Rate: $65 per
year. Continued on page 2

Theft from 401(k)s & IRAs
The chance for an “unrecoverable”

theft from 401(k) plans is a real possibil-
ity. The chance for an “unrecoverable”
theft from an IRA is virtually nil if the
IRA was established with an institution
insured by the FDIC.

It is certainly possible that someone
could steal a person’s 401(k) funds.
There is no governmental insurance pro-
gram protecting 401(k) funds. In order
to lessen the likelihood of theft, most
401(k) plans will require that there be
two signatures required for most 401(k)
plan transactions, but many small plans
may not have this requirement.

Federal law requires an annual audit
for 401(k) plans and other defined con-
tribution plans covering more than 100
employees. Recent statistics of the
Department of Labor indicate there are
approximately 628,000 defined contri-
bution plans. Of this amount, only
55,200 (8.8%) have more than 100 par-
ticipants. The other 91.2% have less
than 100 participants and are not sub-
ject to the audit requirements. There are
requirements to file certain reporting
forms.

More individuals than one would
expect choose to leave their funds in a
former employer’s 401(k) plan. This may
or may not be a prudent thing to do.
Sometimes these employees leave their
funds as a way to get back at their for-
mer employer. The law states that a per-
son with a vested account balance of
more than $5,000 cannot be forced by

the employer to withdraw his or her
funds.

If your institution wants more rollover
deposits, you could suggest to your
clients in such a situation that it might
be in their best interest to move their
funds into an IRA. The lure of the higher
investment return may be off-set by the
fact that he or she could lose their funds
by theft.

The DOL has reported that last year
there were 1,269 cases of funds or
money found missing from 401(k) plans.
The DOL and the IRS are certainly very
aggressive in pursuing missing funds,
but if the money was spent or lost in
other investments, there may well be no
money to recover.

IRAs are certainly better than 401(k)
plans when it comes to risk of having
such funds stolen.

Additional Discussion of the 
New Automatic IRA
Rollover Rules
Application of the CIP Rules

These rules will apply, but only at the
time the former participant or benefici-
ary first contacts the IRA Provider and
exercises control over the account or
asserts ownership. Compliance with the
CIP rules will not be required at the
time the plan administrator authorizes
the direct rollover and establishes the
automatic rollover IRA. 



Dual Role of Some Banks 
and the Safe Harbor Requirements

Many banks and other financial institutions serve as
the trustee for many qualified plans. In many cases, a
bank serves as the trustee for the bank’s own qualified
plan. A bank may also want to be the IRA Provider for
the automatic and mandatory rollover distributions to
be made by such qualified plans. One of the safe har-
bor requirements is that the qualified plan funds must
be directly rolled over to a qualifying IRA. 

A second safe harbor requirement is that the selec-
tion of an IRA, the IRA Provider and the investment
product(s) cannot result in a prohibited transaction
under section 406 of ERISA, unless there is an applica-
ble exemption. Under existing law, a prohibited trans-
action would occur if a plan fiduciary received con-
sideration from a financial institution in exchange for
selecting that institution as the IRA provider, since this
situation is not covered by either the statutory service
provider exemption or an administrative exemption.
However, the DOL has recently issued a class exemp-
tion which permits a financial institution to (1) select
itself or an affiliate to serve as the IRA provider, (2)
select its own investment products or funds, and (3)
receive fees therefore.

The third safe harbor requirement is that there must
be a written agreement between the plan administrator
and the IRA Provider and such agreement must pro-
vide for the following. The investment product must
be designed to preserve principal, earn a reasonable
rate of return and also be liquid. There is to be a goal
of retaining principal and income versus growth. The
investment product must seek to maintain, over the
term of the investment, the original rollover amount.
The investment product must be offered by a bank or
savings association as insured by the FDIC, a credit
union as insured by the Federal Credit Union Act or
an investment company registered under the
Investment Act of 1940.  

The fourth safe harbor requirement is that all fees
and charges for establishing, maintaining, investing,
distribution, termination, transfers and surrender
charges shall not exceed the fees the same IRA
provider has for “comparable” IRAs. The IRA provider

will be able to charge for the services it provides to
the automatic rollover IRA. However, the DOL
reminds the IRA providers in a footnote that a prohibit-
ed transaction will be found under Code section 4975
if its fees and expenses exceed reasonable compensa-
tion within the meaning of Code section 4975(d)(2). 

It appears that the requirement to preserve principal
and provide a reasonable rate of return will not be
violated even though reasonable fees are assessed. 

The fifth safe harbor requirement is that the written
agreement must expressly authorize a participant who
becomes the IRA accountholder to have the right to
enforce the terms of the IRA provider.

The Economics of Automatic Rollovers
The Number and Amount of Such Rollovers.
The DOL has estimated the number of mandatory

lump-sum distributions of amounts between$1,001
and $5,000, to be 143,000 per year.   

The DOL has estimated the number of distributions
of $1,000 or less to be 88,000. 

The DOL has estimated that the number of mandato-
ry lump-sum distributions of amounts between $1,001
and $5,000, should be increased by 133,000, to
reflect non-responsive participants.  

The total number of such distributions is 361,000.
The DOL has estimated the average rollover to be
$2,000 per participant, or a total of $722 million per
year. 

Fees Which May Be Realized By IRA Providers
The typical fees for establishing an IRA were found

to be in the range of $0 - $10. The maximum of such
fees would be $3.6 million.

The typical fees for annual maintenance were found
to be in the range of $7 - $50. The maximum of such
fees would be $18.0 million.

The DOL did not furnish an estimate of investment
fees, or termination charges and surrender fees, as
they were found to be quite variable.
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Procedures for Withdrawing a
Mistaken or Excess Contribution

An IRA accountholder is, of course, entitled to with-
draw a contribution at any time, if they are willing to
pay the applicable taxes. However, there are many
times an accountholder wishes to withdraw a current-
year contribution because they have found they are
not eligible to make the contribution, or they simply
decided it was a mistake to make the contribution. An
IRA custodian must be certain to handle this transac-
tion correctly. 

The accountholder has two options.
Option #1 

An accountholder may withdraw the current-year
excess/mistaken contribution. This withdrawal must be
completed by the accountholder’s tax-filing deadline
(e.g. a contribution for 2004 made anywhere from 
1-1-04 to 4-15-05 must be withdrawn by 4-15-05).
The IRA custodian will want to document this with-
drawal by using a form similar to CWF’s Form #67
(reproduced later). In addition to the excess contribu-
tion, the interest attributable to the contribution must
also be withdrawn. Because this calculation can be
complex, CWF has created its Form #67 (Current Year)
(reproduced later) to calculate this interest.

Note: If the accountholder is not yet age 591⁄2,
besides income tax, the accountholder will also owe
the 10% additional tax on the interest attributable to a
withdrawn contribution.

Example: If an accountholder made a $2,000 contri-
bution in 2004, and withdrew the $2,000 plus $75 of
related interest between 1-1-05 and 4-15-2005, he/she
will include the $75 taxable interest in his/her 2004
income. However, because the contribution was with-
drawn in 2005, the accountholder will not receive a
Form 1099-R from their IRA custodian until January
2006. The rule is that the accountholder must pay tax
on the interest in the year the contribution was made,
not the year it was withdrawn, yet the custodian pre-
pares the 1099-R based on the calendar year of the
withdrawal.

Note: If the accountholder is not yet age 591⁄2,
besides income tax, the accountholder will also owe

the 10% additional tax on the interest attributable to a
withdrawn contribution.

Option #2
An accountholder may recharacterize a contribution

to a traditional IRA to be a contribution to a Roth IRA,
or vice versa. Under this option, the custodian will
want to document the transaction using a form similar
to CWF Form #54-TR (see February newsletter). On
this form all parties involved acknowledge receipt of
this form, which provides the details of the contribu-
tions being recharacterized. Again, the interest attrib-
utable to the recharacterized amount must also be cal-
culated and be recharacterized. CWF has created its
Form #67 (Recharacterization) (reproduced later) for
this purpose.

The method used to calculate the interest on a
recharacterized contribution is the same as the
method used to calculate the interest related to the
withdrawal of an excess/mistaken contribution.

Explanation of Governmental 
Reporting for a Recharacterized Contribution

Although it is not required, CWF strongly recom-
mends that an IRA custodian provide the IRA accoun-
tholder with an explanation of the tax consequences
and governmental reporting required of both the cus-
todian and the accountholder. CWF has created Form
#56-TREX for this purpose (see February newsletter). 

The IRS requires the IRA accountholder to attach an
explanation to their income tax return indicating the
original contribution amount, the amount which was
recharacterized, and the amount of earnings which
was recharacterized. If, for example, the original con-
tribution and recharacterization both occurred in
2004, you must include the gross amount recharacter-
ized in your income for 2004. The taxable amount,
however, will be zero. 
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What is a “Stretch” IRA?
The “stretch IRA” was a common term prior to 2001.

A stretch IRA was one which allowed the longest pay-
out period for a beneficiary after the IRA accounthold-
er had died.

Prior to 2001, the rules governing required distribu-
tions from IRAs were set forth in proposed IRA regula-
tions. The IRS chose to rewrite these proposed regula-
tions in 2001. The IRS adopted new final regulations
in April 2002. The new required distribution were
changed substantially.

The old rules had concepts such as “recalculation”
and “one year reduction” and single and joint distribu-
tion periods. If a person had elected to use the recal-
culation method over his or her single life expectancy,
and this person died, then the old rules required a
lump-sum distribution to the  beneficiary(ies). On the
other hand, if a person had elected to used a joint dis-
tribution period and the one-year reduction method,
then the beneficiary would have been able to have
distributions made to him or her over the longest peri-
od permitted by the tax laws.   In general, this was the
life expectancy of the beneficiary. Such an IRA was
called a “stretch IRA.”

Under the new RMD laws, the rules never mandate
a lump-sum distribution just because the IRA account
holder has died, nor even because an inheriting IRA
beneficiary has died.

Once the IRA accountholder has died, the general
rule is that the age of the beneficiary will be used to
calculate the distribution period for himself or herself
and all subsequent beneficiaries. For example, if the
accountholder was age 75 when he or she died in
2005, and a son, age 49 is the beneficiary, then the
distribution period which will apply to the son (and
his beneficiaries if he should die before he depletes
the IRA) will be as follows:

Year Age Distribution Period
2006 50 34.2 (from the Single Life Table)
2007 51 33.2 (34.2 - 1.0)
2008 52 32.2 (34.2 - 2.0)
2009 53 31.2 (34.2 - 3.0)
If the beneficiary is not a person (e.g. estate, school,

church, etc), then the distribution period is based on

the age (and life expectancy) of the deceased IRA
accountholder determined as of the year he or she
died. For example:

Year Age Distribution Period
2005 75 22.9 (from the uniform table)
The schedule to be used for subsequent years is

based on the life expectancy of the IRA accountholder
in the year of his or her death as set for in the Single
Life Table. Since the accountholder died in 2005 at
age 75, the initial factor is 13.4. This factor is not used
for 2005, but it is used to calculate the distribution
period for subsequent years.

Year Distribution Period
2006 12.4 (13.4 - 1.0)
2007 11.4 (13.4 - 2.0)
2008 10.4 (13.4 - 3.0)
2009 9.4 (13.4 - 4.0)

The Two-Year 
Excess Contribution Situation

Maggie Nacey contributed $500 on June 1, 2004.
Maggie attained age 53 in 2004. On February 17, 2005,
she contributed an additional $2,500 for tax year 2004.
She comes to you (i.e. the IRA custodian) on March 23,
2005, and instructs you that she wishes to withdraw the
entire amount of $3,000 under the excess contribu-
tion/current year rules.

What is Special or Different About this Situation?
There was a contribution in 2004 and another in

2005. The rule is that the income associated with the
excess contribution must be withdrawn, and it will be
taxable for the year in which (not for which) the contri-
bution was made. This means then that some of the
income will be taxable for 2004 and some will be tax-
able for 2005.

The earnings related to the $500 contribution made in
2004 will be taxable on the 2004 tax return. The IRS
definitely wants the IRA custodian in this situation to
prepare the Special Explanation Regarding the
Withdrawal of a 2004 “Current Year’ Contribution form
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(or similar form) as set forth on page 6. Box 7 of the
2005 Form 1099-R will need to be completed with a
reason Code P.

The earnings related to the $2,500 contribution made
in 2005 (even though for 2004) will be taxable on the
2005 tax return. Box 7 of the 2005 Form 1099-R will
need to be completed with a reason Code 8. In this sit-
uation, the IRS does not ask the IRA custodian to furnish
a special form because the income is not taxable for the
prior year. However, it certainly does not hurt to furnish
the Special Explanation Regarding the Withdrawal of a
2005 “Current Year” Contribution form.

Summary. An IRA custodian must file a separate Form
1099-R for each different distribution code. Since the 
P and 8 are different, there will need to be two Form
1099-Rs prepared. In this special situation, one will be
for 2004, and one will be for 2005.

Failed Recharacterization —
Correctable or Not?

Assume a bank customer opened a Roth IRA in
2002, with a $3,500 deposit. The contribution which
was made was for 2002. She then found out (before
her tax-filing deadline), that she and her husband’s
2002 income exceeded the limits allowed, and she
was not eligible to make the $3,500 contribution. On
or before October 15, 2003, this individual wanted to
recharacterize the contribution to be a traditional IRA
contribution. However, although the paperwork was
completed to accomplish this recharacterization, the
bank mistakenly left the funds in the Roth IRA. The
error was brought to the bank’s attention by the
accountholder in early February 2005.

If the traditional IRA plan agreement and a “Notice
of Recharacterization” form were completed and
signed at the time the individual notified the bank of
her desire to recharacterize the contribution in 2003
(the paperwork was completed at the time of the indi-
vidual’s request), then the bank can try to correct the
error by an internal transfer from the Roth to a tradi-
tional IRA, using the current date. However, there is no
guaranty that, should the IRS look further into this situ-

ation, they would agree with correcting the error in this
way. 

There may be an argument to make that the bank
has the right to correct an error which it has made.
There is an automatic waiver correction process for a
bank error with respect to certain incomplete
rollovers, and an institution could make the argument
that the bank believed the IRS would make a similar
provision for a bank’s recharacterization error. Again,
there is no guaranty that the IRS would agree.

There is no express IRS authority for correcting a
failed recharacterization, as there is with correcting
certain failed rollovers. If the institution adopts the
position that it can correct this error, then the various
1099-R and 5498 forms for 2003 - 2005 will need to
be revised to support the recharacterization. If the
institution concludes that this mistake cannot be cor-
rected by the bank, then the customer will have had
an excess contribution for 2002, and, possibly, for
2003 and 2004. The 6% excise tax ($3,500 x 6% =
$210) would be owed for each applicable year.

Rollover Rule Reminder
Many times customers are aware of a rule governing

IRAs, but do not quite understand all the implications
of such a rule. This is where your institution can be of
excellent service to your customers — in helping them
clearly understand the IRA rules. The situation of
knowing the rule, yet using it improperly, could arise
with the rollover rule. For a traditional IRA, the rule is
that only one rollover is allowed per twelve-month
period. We had received a consulting question con-
cerning a bank customer who had taken multiple dis-
tributions during a year and expected to be able to roll
over the total amount of these distributions. 

Unfortunately, according to the rules, only one dis-
tribution would be qualified to be rolled over in a
twelve-month period (of course, the 60-day rule must
also be met). The remaining distributions would be
taxable income to the individual in the year received.
Obviously, it would be most beneficial to the accoun-
tholder to roll over the largest distribution, assuming
the 60-day rule would be met.
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